Ziua Internațională a Rromilor

Din punct de vedere istoric, ziua de 8 aprilie marchează reuniunea organizațiilor romilor din toată lumea în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc în anul 1971 la Londra.
Această zi a fost adoptată în cinstea recunoaștterii cuturii, istoriei și drepturilor romilor, dar și pentru atragerea atenției asupra discriminiărilor la care au fost supuse comunitățile de romi.
În România, Legea nr. 66/2006 conscară ”Sărbătoarea etniei romilor” În fiecare an în ziua de 8 aprilie.
Cultura romă și stilul lor de viață nomadă au adus o pată de culoare vie în peisajul cultural românesc, întregindu-l prin întrepătrunderi ale celor două culturi, în special în localitățile în care etnia romă trăiește alături de populația majoritară română.
Programele guvernamentale de integrare a etniei rome, derulate în ultimii ani, au arătat interesul guvernelor României pentru combaterea discriminării și crearea unor condițiii de deplină egalitate pentru comunități.
Mă folosesc de acest prilej pentru a-mi manifesta atenția și sprijinul față de etnia romă mehedințeană în drumul spre integrare socială și de a ura romilor de pretutindeni un călduros ”La Mulți Ani”
PREFECTUL JUDEȚULUI MEHEDINȚI
Constantin – Alin ISUF