Comunicat de presă

Luni, 2 mai 2022, a început, în județul Mehedinți, distribuția pachetelor cu produse alimentare acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), program implementat de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Mehedinți.

În acest sens, la nivelul Instituției Prefectului – Județul Mehedinți, prin Ordinul Prefectului a fost constituit un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai Prefecturii Mehedinți, ai UAT-urilor beneficiare, ai autorităților sanitare și de prestații sociale, acesta monitorizând distribuția pachetelor de alimente.

În total, prin UAT-uri vor fi distribuite în județul Mehedinți, 20 289 de pachete, livrările urmând a fi făcute, în tot județul, până în data de 9 mai 2022. La nivel național, programul are 1,18 milioane de beneficiari.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este coordonat, la nivel national, de secretarul de stat în cadrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Bogdan Simcea, și are scopul de a sprijini persoanele și familiile aflate într-o situație vulnerabilă.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate face parte din setul de măsuri al Guvernului României pentru sprijinirea celor aflați în situații dificile și le mulțumesc domnilor primari, reprezentanților unităților administrativ teritoriale și celorlalți membri ai grupului de lucru pentru sprijinirea bunei derulări a procesului de distribuire a alimentelor. Ne dorim ca alimentele să ajuga la fiecare beneficiar, astfel încât oamenii să poată primi produsele conform graficului stabilit, iar acolo unde beneficiarii au nevoie de ajutor, să fie sprijiniți.

Pachetele conțin făină de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve de carne și pateu, compot și gem de fructe.

Conform OUG 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD, pot beneficia de ajutoare constând în pachete cu alimente, următoarele categorii de persoane:

– familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– persoanele/ familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform ordonanței de urgență sus menționată, precum și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate și persoanele care locuiesc în așezările informale.

PREFECT,

Constantin – Alin ISUF