COMUNICAT DE PRESĂ

În judeţul Mehedinți, se află în carantină instituționalizată 124 persoane (din care 23 persoane au intrat în ultimele 24 ore), iar în izolare la domiciliu 1.286 persoane (din care 153 persoane au intrat și 55 persoane au ieșit în ultimele 24 ore ).

Polițiștii acționează în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică. Se acționează pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență, prin verificarea persoanelor care trebuie să respecte măsura izolării la domiciliu, a societăților comerciale, pentru fluidizarea traficului și însoțirea autovehiculelor care tranzitează județul Mehedinți cu persoane care revin din afara granițelor.

În data de 22.03.2020, polițiștii au efectuat 265 de misiuni, au fost verificate 1.057 de persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu și 36 de societăți economice. În urma verificărilor au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurii de autoizolare, în valoare de 10.000 lei.

În cadrul acțiunilor au fost angrenați 276 de polițiștii. De asemenea, echipajele de politie rutieră au asigurat deplasarea și însoțirea a 24 de autovehicule cu 93 de persoane.

Jandarmii au efectuat misiuni de însoțire transporturi (19 auto cu 65 de persoane), au asigurat măsuri de protecție la 2 centre de carantină, iar 15 patrule mixte polițiști – jandarmi au verificat 576 persoane izolate/carantinate.

Echipajul de Cercetare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin a efectuat două misiuni de decontaminare a două ambulanțe SAJ, care au transportat persoane aflate în izolare.

Poliția Locală Drobeta Turnu Severin a efectuat 113 verificări la domiciliu la persoanele izolate. De asemenea, polițiștii locali împreună cu reprezentanți de la Direcția de Asistență Socială s-au deplasat la domiciliul a șapte persoane în vârstă, care au solicitat alimente.

Vă reamintim că astăzi, 23 martie, începând cu ora 22.00, conform Ordonanței Militare nr.2/21.03.2020 se va restricționa circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei. În intervalul orar 22.00- 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Potrivit art. 5, din Ordonanța amintită anterior, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.