24 IANUARIE Ziua Principatelor Române sau ”Mica Unire”

La 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova, iar la 24 ianuarie 1859 a fost ales ca domnitor în Țara Românească.

Astfel, 24 ianuarie a rămas ca ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire și primul pas în formarea României de azi, cel de-al doilea pas fiind la 1 decembrie 1918 când s-a înfăptuit Marea Unire.

Principatele Unite ale Modovei și Țării Românești au cunoscut o etapă decisivă ireversibilă sub domnia lui Cuza, care a inițiat și înfăptuit mai multe reforme care au marcat istoria modernă a României.

Acceptată de puterile vremii, Unirea Principatelor Române era văzută mai mult formal cu guverne separate și doar unele instituții comune. Numai că unioniștii, în frunte cu domnitorul Cuza, au unificat în 1962 Parlamentul și Guvernul realizând unirea politică și instituțională, cu reforme în aproape toate domeniile ce au vizat justiția, armata și poliția, agricultura, educația și cultura.

Avem datoria să omagiem acest eveniment și pe cei care l-au înfăptuit, să rămânem în același sentiment de patriotism și dorință de a făuri o țară puternică și prosperă!

La mulți ani români de pretutindeni, la mulți ani România!

PREFECTUL JUDEȚULUI MEHEDINȚI

Constantin – Alin ISUF