Mesajul prefectului Cristinel PAVEL cu ocazia Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

La 24 ianuarie 2022 aniversăm 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment istoric fundamental pentru națiunea română, ce a permis o evoluție accelerată a țării pe calea dezvoltării și a modernizării.

Unirea Principatelor Române a fost rezultatul eforturilor și al sacrificiilor unor generații de oameni politici și cărturari, care prin geniu, diplomație și sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat.

A fost un moment care a prefigurat evenimentul de mai târziu, de la 1918 – înfăptuirea statului național unitar român și al racordării sale la „spiritul european”.

Am reuşit şi după 1989 să găsim momente de unitate pentru ceea ce înseamnă interesul naţional şi două obiective mari: intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană au fost posibile.

Astăzi, când trăim momente dificile din cauza pandemiei de coronavirus, când statele trebuie să răspundă altor încercări şi provocări ale timpului, mai mult ca oricând avem nevoie să punem în faţă ceea ce ne uneşte şi nu ceea ce ne dezbină. Am încredere că împreună putem depăşi greul, că vom învinge în lupta cu acest vrăjmaș invizibil.

Să sărbătorim împreună Unirea de la 1859 și să reflectăm la principiile fondatoare ale României moderne: Unitatea, demnitatea și solidaritatea.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!