COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului informează că în ultimele 24 de ore, angajați ai Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției Locale și Armatei au participat la mai multe acțiuni pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în județul Mehedinți.

Polițiștii mehedințeni au participat la aproximativ 500 de misiuni specifice atât în contextul menținerii unui climat optim de siguranță publică, cât și pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus. În acest context, au fost verificate peste 1400 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse de Starea de Urgență. De asemenea, au fost aplicate 54 sancțiuni contravenționale dintre care 39 au fost pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de peste 122.000 lei.

54 de patrule mixte ale Jandarmeriei cu Poliția au verificat persoane aflate în izolare la domiciliu, iar 20 de jandarmi au constituit echipaje pentru însoțirea persoanelor către locațiile de carantină, menținerea ordinii publice la 7 centre de carantină. În cadrul misiunilor au participat și 32 patrule mixte polițist – polițist de frontieră.

Pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, pompierii mehedințeni au efectuat 14 de misiuni, nouă dintre acestea constând în acțiuni de decontaminare și cinci pentru preluarea și transportul unor persoane care au tranzitat județul, au fost plasate în carantină sau au avut nevoie de îngrijiri medicale. Echipajul de Cercetare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin a efectuat nouă decontaminări, patru ale unor ambulanțe SAJ și cinci ale autospecialelor pentru transport personal, dar și victime multiple (ATPVM).

Poliția Locală Drobeta Turnu Severin a făcut verificări la 116 de locații, unde se află 289 de persoane în izolare voluntară la domiciliu. În dispozitivul comun cu IPJ MH au fost angrenate 11 echipaje de poliție locală, dintre care 8 echipaje de ordine publică și 3 echipaje de circulație rutieră.

În județul Mehedinți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, 230 persoane se află în carantină (din care 20 persoane au intrat în carantină și 18 persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 ore), iar 739 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu (din care 31 persoane au intrat în izolare la domiciliu și 14 persoane au ieșit din izolarea la domiciliu în ultimele 24 ore).

Luând în considerare modul de răspândire a virusului COVID-19, inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, se recomandă purtarea măștii sau a oricărei alte forme de material de protecție din bumbac pentru nas și gură, în toate situațiile când mergem în spații publice (magazin, farmacie, etc.), precum și în mijloacele de transport în comun. Prin purtarea măștii sau a altor materiale se împiedică răspândirea particulelor când vorbim, tușim sau strănutăm, limitându-se astfel răspândirea virusului în comunitate și constituind o măsură suplimentară care vine în sprijinul nostru al tuturor pentru a ne proteja și a-i proteja pe ceilalți. Măștile confecționate în casă trebuie spălate și obligatoriu călcate după fiecare utilizare.