COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului informează că în ultimele 24 de ore, angajați ai Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției Locale și Armatei au participat la mai multe acțiuni pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în județul Mehedinți.

270 de polițiști mehedințeni au participat la 290 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19. În acest context, a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare la domiciliu în cazul a peste 300 de persoane și 160 locații de carantinare / izolare la domiciliu. De asemenea, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au verificat 21 de agenți economici cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență și au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei. Totodată, au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurile privind restricționarea circulației, în valoare de peste 152.000 lei.

51 de patrule mixte ale Jandarmeriei cu Poliția au verificat 33 de persoane aflate în izolare la domiciliu în 4 localități, iar 15 jandarmi au constituit echipaje pentru însoțirea persoanelor către locațiile de carantină, menținerea ordinii publice la 12 locații de carantină. S-au aplicat 8 sancțiuni în valoare de 16.000 lei. În cadrul misiunilor au participat și 33 patrule mixte polițist – polițist de frontieră.

Pompierii mehedințeni au efectuat 11 misiuni pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, opt dintre acestea constând în acțiuni de decontaminare și alte trei pentru asigurarea transportului unor persoane, care au tranzitat județul sau au fost plasate în carantină. Echipajul de Cercetare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin a efectuat patru decontaminări ale unor ambulanțe SAJ, trei ale unor autospeciale pentru transport personal aparținând ISU și IPJ, și o decontaminare a cortului amplasat la Unitatea de Primiri Urgențe din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Poliția Locală Drobeta Turnu Severin a făcut verificări la 50 de locații, unde se află 114 persoane în izolare voluntară la domiciliu. În dispozitivul comun cu IPJ MH au fost angrenate 11 echipaje de poliție locală, dintre care 8 echipaje de ordine publică și 3 echipaje de circulație rutieră. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea măsurilor impuse de Ordonanța Militară nr. 3/ 2020, în valoare de 4.000 lei.

În județul Mehedinți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, 349 persoane se află în carantină (din care 2 persoane au intrat în carantină și 36 persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 ore), iar 282 persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu (din care 24 persoane au intrat în autoizolare la domiciliu și 71 persoane au ieșit din autoizolarea la domiciliu în ultimele 24 ore).

Luând în considerare modul de răspândire a virusului COVID-19, inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, se recomandă purtarea măștii sau a oricărei alte forme de material de protecție din bumbac pentru nas și gură, în toate situațiile când mergem în spații publice (magazin, farmacie, etc.), precum și în mijloacele de transport în comun. Prin purtarea măștii sau a altor materiale se împiedică răspândirea particulelor când vorbim, tușim sau strănutăm, limitându-se astfel răspândirea virusului în comunitate și constituind o măsură suplimentară care vine în sprijinul nostru al tuturor pentru a ne proteja și a-i proteja pe ceilalți. Măștile confecționate în casă trebuie spălate și obligatoriu călcate după fiecare utilizare.