Comunicat de presă

În contextul creșterii numărului de cazuri de Covid 19, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul corona virus, polițiștii Inspectoratului de Politie Județean Mehedinți cu suportul Jandarmeriei, Poliției Locale, a Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și reprezentanți de la Protecția Consumatorului au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost verificate aproximativ 280 de persoane și peste 30 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor impuse în această perioadă, obiectivul urmărit fiind siguranța cetățenilor. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. De asemenea, au fost verificate peste 25 de mijloace de transport în comun. Pentru verificarea respectării normelor de protecție sanitară, polițiștii mehedințeni vor acționa atât în în uniformă, cât și în civil.

Pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2, specialiștii Inspecției de Prevenire au efectuat 17 verificări care au vizat: patru unități de învățământ, patru primării și nouă societăți comerciale. În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate patru avertismente, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Totodată, echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin au efectuat 13 misiuni, opt dintre acestea pentru decontaminarea a 12 ambulanțe SMURD și SAJ, dar și a autospecialei de transport personal și victime multiple (ATPVM), iar cinci pentru preluarea și transportul unor persoane care au necesitat îngrijiri medicale sau au intrat în izolare la domiciliu. Pompierii mehedințeni vor continua acțiunile și în zilele următoare, scopul fiind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV2, precum și responsabilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor individuale de protecție impuse de autorități.

Poliția Locală a făcut verificări la 320 de persoane din 248 de locații cu privire la noile măsuri reglementate prin Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. De asemenea a desfășurat misiuni de verificare a purtării măștii de protecție în mijloacele de transport, în urma cărora au fost sancționate 8 persoane cu avertisment în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

Potrivit DSP Mehedinți, situația epidemiologică, astăzi, 22 octombrie 2020, este următoarea:
– 784 persoane se află în carantină la domiciliu/locația declarată,
– 1.820 persoane confirmate cu COVID-19 de la începutul epidemiei (24 cazuri de îmbolnăvire înregistrate în ultimele 24 ore), din care:
– 101 persoane internate, din care 11 persoane internate la sectia ATI
– 133 persoane izolate la domiciliu asimptomatice,
– 89 persoane decedate

În ultimele 24 ore a fost înregistrat un deces, la o persoană de sex M, vârsta 65 ani. Persoana a fost confirmată cu COVID-19 și internată în data de 13.10.2020. În data de 21.10.2020 este declarat decesul. Comorbidități: hipertensiune arterial grad II, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, infarct miocardic vechi, bypass aorto coronarian.

Precizăm că rata incidenței cumulative COVID-19 la 1.000 de locuitori în județul Mehedinți, calculată conform Hotarârii de Guvern 856/2020 este de 0,80.