Comunicat de presă

În contextul creșterii numărului de cazuri de Covid 19, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, polițiștii Inspectoratului de Politie Județean Mehedinți cu suportul Jandarmeriei, Poliției Locale, a Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și reprezentanți de la Protecția Consumatorului au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost verificate aproximativ 300 de persoane și peste 50 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor impuse în această perioadă, obiectivul urmărit fiind siguranța cetățenilor. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale dintre care 4 au fost pentru nerespectarea măsurilor privind carantinarea/izolarea și 23 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în valoare de peste 4.000 lei. De asemenea, au fost verificate peste 35 de mijloace de transport în comun.

Pentru verificarea respectării normelor de protecție sanitară, polițiștii mehedințeni vor acționa atât în în uniformă, cât și în civil.În cursul zilei de ieri, 19 octombrie, pompierii mehedințeni au efectuat o acțiune pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV2, fiind verificate 11 obiective, dintre care: 3 unități de învățământ, o instituție publică și 7 societăți comerciale. În urma verificărilor, au fost aplicate două avertismente, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Totodată, echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin au efectuat 11 misiuni, nouă dintre acestea pentru decontaminarea a 16 ambulanțe SMURD și SAJ, dar și a autospecialei de transport personal și victime multiple (ATPVM), iar două misiuni au fost pentru preluarea și transportul unor persoane care au necesitat îngrijiri medicale sau au intrat în izolare la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, pompierii mehedințeni au efectuat două acțiuni pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV2, fiind verificate 19 obiective, dintre care: 5 unități de învățământ și 14 societăți comerciale. În urma verificărilor, au fost aplicate cinci avertismente, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Totodată, echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin au efectuat 15 misiuni, 12 dintre acestea pentru decontaminarea a 12 ambulanțe SMURD și SAJ, dar și a unor autospeciale de transport, iar trei misiuni au fost pentru preluarea și transportul unor persoane care au necesitat îngrijiri medicale. Pompierii mehedințeni vor continua acțiunile și în zilele următoare, scopul fiind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV2, precum și responsabilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor individuale de protecție impuse de autorități.Poliția Locală a făcut verificări la 341 de persoane din 266 de locații cu privire la noile măsuri reglementate prin Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. De asemenea a desfășurat misiuni de verificare a purtării măștii de protecție în mijloacele de transport, în urma cărora a fost sancționată o persoană cu avertisment în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

Potrivit DSP Mehedinți, situația epidemiologică, astăzi, 21 octombrie 2020, este următoarea:
– 813 persoane se află în carantină la domiciliu/locația declarată,
– 1796 persoane confirmate cu COVID-19 de la începutul epidemiei (55 cazuri de îmbolnăvire înregistrate în ultimele 24 ore), din care:
– 105 persoane internate, din care 12 persoane internate la sectia ATI
– 136 persoane izolate la domiciliu asimptomatice,
– 88 persoane decedate

Precizăm că rata incidenței cumulative COVID-19 la 1000 de locuitori în județul Mehedinți, calculată conform Hotarârii de Guvern 856/2020 este de 0,77.