Comunicat de presă

Pe fondul numărului de cazuri de Covid 19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul corona virus, polițiștii Inspectoratului de Politie Județean Mehedinți cu suportul Jandarmeriei, Poliției Locale, a Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și reprezentanți de la Protecția Consumatorului au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost verificate aproximativ 220 de persoane și peste 30 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor impuse în această perioadă, obiectivul urmărit fiind siguranța cetățenilor. În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 26 sancțiuni contravenționale, dintre care 19 au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în valoare de peste 2.000 lei. De asemenea, au fost verificate peste 25 de mijloace transport în comun.

Specialiștii Inspecției de Prevenire au desfășurat patru acțiuni de control, fiind vizate două unități de învățământ, o unitate de alimentație publică și o societate comercială. În urma verificărilor efectuate, nu au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție (Covid-19), însă pompierii au urmărit și dacă sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor la obiectivele controlate. De asemenea, echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin au efectuat 10 misiuni, dintre care 9 pentru decontaminarea a 10 ambulanțe SMURD și SAJ, iar o intervenție a fost pentru preluarea și transportul unor persoane care au necesitat îngrijiri medicale.

Poliția Locală a făcut verificări la 87 de persoane din 53 de locații cu privire la noile măsuri reglementate prin Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. De asemenea a desfășurat misiuni de verificare a purtării măștii de protecție în mijloacele de transport, în urma cărora au fost sancționate 6 persoane cu avertisment în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. În dispozitivul comun cu IPJ MH au fost angrenate 11 echipaje de poliție locală, dintre care 9 echipaje de ordine publică și 2 echipaje de rutieră.

Potrivit DSP Mehedinți, situația epidemiologică, astăzi, 8 octombrie 2020, este următoarea:
– 268 persoane se află în carantină la domiciliu/locația declarată,
– 1507 persoane confirmate cu COVID-19 de la începutul epidemiei (8 cazuri de îmbolnăvire înregistrate în ultimele 24 ore), din care:
– 65 persoane internate, din care 9 persoane internate la sectia ATI
– 51 persoane izolare la domiciliu asimptomatice,
– 80 persoane decedate.

DSP Mehedinți precizează că în urma testării efectuate conform metodologiei, în data de 07.10.2020 a fost depistat un focar la Centrul de Îngrijire, Asistență și Sprijin pentru Tinerii cu Dizabilități Șimian. Au fost diagnosticați cu COVID-19, 24 persoane – 19 beneficiari și 5 angajați ai centrului. În urma consultului de specialitate efectuat de un medic infecționist, s-a decis izolarea tuturor beneficiarilor în cadrul centrului, aceștia fiind asimptomatici. În ceea ce privește angajații centrului, 13 persoane se află în carantină la locul de muncă și 12 persoane la domiciliu.
De la începutul epidemiei, în județul Mehedinți au fost confirmate cu COVID -19, 92 persoane din domeniul sanitar (10 medici, 50 asistenți medicali și 32 personal medico-sanitar auxiliar). Toate cele 92 cadre medicale sunt vindecate.