COMUNICAT DE PRESĂ

■ În județul Mehedinți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, 315 persoane se află în carantină, iar 1.689 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu

■ În ultimele 24 de ore, echipe mixte alcătuite din polițiști, jandarmi, poliție de frontieră, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au executat misiuni în sistem integrat pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul Mehedinți cu persoane care revin din afara granițelor țării.

■ În ultimele 24 de ore, peste 350 de polițiști mehedințeni au participat la 840 misiuni pentru impunerea normele privind prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19.

În urma activităților desfășurate au fost verificate peste 1.700 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare. În acest context, polițiștii au constatat 5 abateri, persoanele identificate care nu au respectat izolarea la domiciliu fiind sancționate  contravențional cu amendă în valoare totală de 25.000 lei și plasate în carantină instituționalizată sub pază.

De asemenea, polițiștii au aplicat 147 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în valoare de peste 360.000 lei.

■ Jandarmii au constituit echipaje pentru însoțirea convoaielor care au tranzitat județul Mehedinți și transportul persoanelor către centrele de carantină și au asigurat măsurile de protecție și ordine publică la centrele de carantină. Jandarmii au aplicat 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 78.700 lei.

■ Echipajul de cercetare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din cadrul ISU Mehedinți a efectuat trei misiuni de decontaminare. Pompierii mehedințeni au asigurat decontaminarea unei ambulanțe aparținând Serviciului de Ambulanță Județean, a Autospecialei pentru Transport Personal și Victime Multiple, dar și a unei autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin, care a efectuat transportul a două persoane la Centrul de Carantină, după ce acestea nu au respectat izolarea la domiciliu.

■ Poliția Locală Drobeta Turnu Severin a făcut verificări la 181 de locații, unde se află 480 persoane în izolare voluntară la domiciliu. În dispozitivul comun cu IPJ MH au fost angrenate 9 echipaje de poliție locală, dintre care 6 echipaje de ordine publică și 3 echipaje de circulație rutieră. Polițiștii locali au aplicat 16 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea măsurilor impuse de Ordonanța Militară nr. 3/ 2020 în valoare de 25.300 lei.
Atât pe timp de zi, cât și seara, în intervalul 19.00- 22.00 au fost desfășurate   misiuni de avertizare sonoră  a populației în apropierea centrelor comerciale cât și pe străzile din municipiu

■ Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Conform art. 3 din Ordonanța Militara nr. 4/2020, atragem atenția persoanelor care nu respectă măsura izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, că vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină instituționalizată 14 zile, suportând toate cheltuielile efectuate pentru carantinare.

De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate pentru carantinare.