COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului informează că în ultimele 24 de ore, angajați ai Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției Locale și Armatei au participat la mai multe acțiuni pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în județul Mehedinți.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți au participat la peste 300 misiuni atât pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, cât și pentru prevenirea și combaterea răspândirii noului tip de coronavirus. Astfel, a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare la domiciliu în cazul a peste 1.200 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 96 de sancțiuni contravenționale, dintre care 67 au fost pentru nerespectarea măsurilor privind restrictionarea circulației, valoarea totală fiind de aproximativ 131.000 lei.

58 de patrule mixte ale Jandarmeriei cu Poliția au verificat 108 de persoane aflate în izolare la domiciliu în 21 localități, iar 16 jandarmi au constituit echipaje pentru însoțirea persoanelor către locațiile de carantină, menținerea ordinii publice la 12 locații de carantină. În cadrul misiunilor au participat și 31 patrule mixte polițist – polițist de frontieră.

Pompierii mehedințeni au efectuat 19 misiuni pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, 14 dintre acestea constând în acțiuni de decontaminare și alte cinci pentru asigurarea transportului unor persoane, care au tranzitat județul, au fost plasate în carantină sau necesitau ajutor medical. Echipajul de Cercetare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin a efectuat 14 misiuni, care au constat în decontaminarea a 9 ambulanțe SAJ și SMURD, a două autospeciale de transport, două corturi, precum și a autospecialei de transport personal și victime multiple (ATPVM).

Poliția Locală Drobeta Turnu Severin a făcut verificări la 29 de locații, unde se află 80 de persoane în izolare voluntară la domiciliu. În dispozitivul comun cu IPJ MH au fost angrenate 11 echipaje de poliție locală, dintre care 8 echipaje de ordine publică și 3 echipaje de circulație rutieră. Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea măsurilor impuse de Ordonanța Militară nr. 3/ 2020, în valoare de 10.000 lei.

În județul Mehedinți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, 306 persoane se află în carantină (din care 13 persoane au intrat în carantină și 56 persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 ore), iar 268 persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu (din care 42 persoane au intrat în izolare la domiciliu și 22 persoane au ieșit din izolarea la domiciliu în ultimele 24 ore).

Luând în considerare modul de răspândire a virusului COVID-19, inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, se recomandă purtarea măștii sau a oricărei alte forme de material de protecție din bumbac pentru nas și gură, în toate situațiile când mergem în spații publice (magazin, farmacie, etc.), precum și în mijloacele de transport în comun. Prin purtarea măștii sau a altor materiale se împiedică răspândirea particulelor când vorbim, tușim sau strănutăm, limitându-se astfel răspândirea virusului în comunitate și constituind o măsură suplimentară care vine în sprijinul nostru al tuturor pentru a ne proteja și a-i proteja pe ceilalți. Măștile confecționate în casă trebuie spălate și obligatoriu călcate după fiecare utilizare.